MALZEMELER
- 1 kg çilek
- 1 kg toz şeker
- Yarım limon
YAPILIŞI
Çilekleri saplarından ve topraktan iyice ayıklayıp bol su ile temizleyin. Eğer çileklerin boyutları büyükse, ikiye bölebilirsiniz. Bir tencereye çilekleri ve toz şekeri koyup kısık ateşte suyunu bırakmasını bekleyip, suyunu çekene dek kaynatmaya devam edin. Ara ara suyun üzerine çıkan köpükleri bir kaşık yardımıyla alın. (Köpükleri alırken, suyunu almamaya dikkat edin) Yavaş yavaş reçel koyulaşmaya başlayacaktır. Koyu kıvamı almaya başladıktan sonra, 1 adet çekirdekleri ayıklanmış limonu reçele sıkıp, 10 dakika kadar daha kısık ateşte pişirmeye devam edin. Reçelin kıvamının tutmasını anlamak için, bir kaşıkla suyunu yukardan tencereye doğru akıtarak yoğunluğunu anlayabilirsiniz. Bazı çilekler çok daha fazla suyunu bırakabilir. Eğer limon suyunu da ekleyip 10 dakika kaynamasına rağmen kıvamı koyulaşmamış ise; 5 dakika kadar kaynatmaya devam edin. Kıvamını alan reçelleri sıcak olarak hava geçirmeyen kavanozlara aktararak ters çevirip 24 saat dinlenmesini bekleyin. 24 saat kadar beklettiğiniz kavanozları artık buzdolabına koyabilirsiniz.
Not; Eğer çilekler olduğundan daha tatlı bir yapıya sahipse, toz şeker miktarını bir miktar azaltabilirsiniz. Bunun yanı sıra, reçeli kaynattığınız sırada köpüklerini devamlı olarak üstünden alırsanız, reçelleriniz çok daha canlı bir renge sahip olacaktır. Fakat daha koyu ve doğal bir renk elde etmek isterseniz, köpük alımını azaltabilirsiniz.
**yapmak istediğiniz reçelin miktarına göre malzemeleri doğru orantılı olarak arttırabilirsiniz
AFİYET OLSUN :))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder